Цю дієту можна використовувати як із метою схуднення, так і для очищення організму загалом. Вегетаріанство або веганство передбачає часткову або повну відмову від продуктів тваринного походження, а причини відмови варіюються від бажання очиститися до етичних переконань.
Вегетаріанство й різні його види – це толерантне ставлення до світу тварин та усвідомлена реакція на організацію процесів на промислових фермах у сучасних реаліях, які до того ж псують навколишнє середовище.
Можливо, ви здивуєтеся, але кожен продукт нашого раціону можна замінити. Сейтан, або так зване «пшеничне м'ясо» дуже нагадує за смаком справжнє; тофу як специфічний продукт «вбирає» в себе аромати й смаки інших складових страви: обернувши соєвий сир у водорості норі й додавши відповідних спецій, можна отримати смак риби.
Чи може бути веганські дієта збалансованою? Так, але пза умови правильного підходу. Чи може бути смачною? Безумовно. Питання лише в тому, чи готові ви й чи не боїтеся спробувати.
Де брати вітамін В12? Споживати у вигляді добавок.
Дотримуючись нижчевикладених умов, можна схуднути на 3–5 кг. Рекомендуємо також ознайомитися з інформацією про сполучуваність продуктів, а також із розумом підходити до цієї дієти. Уважно спостерігайте за реакцією свого організму на виключення продуктів тваринного походження з раціону.
Якщо дотримуватися веганскої дієти буде дуже важко, поступово зменшуйте обсяг споживаної тваринної їжі й відмовтеся від м'яса (сюди ж відноситься й м'ясо птахів).
Розглянемо основні правила, на яких акцентують увагу Рорі Фрідман та Кім Барнуін у своєму бестселері «Худа стерва»:
1. Відмова від кави й кофеїновмісних продуктів.
На думку авторів бестселера, темний напій може стати причиною переїдання; він також негативно впливає на організм загалом.
2. Відмова від «сміття» під виглядом їжі.
Сюди відносимо й фаст-фуд, що містить багато консервантів, підсилювачів смаку, харчових синтетичних барвників, насичених жирів, трансжирів і канцерогенів.
3. Основа раціону – свіжі овочі, фрукти та цільнозернові продукти.
Автори рекомендують щодня вживати в їжу 5-6 порцій овочів і фруктів, 3-4 порції зернових. Горезвісна соя, бобові, горіхи та гриби повинні «займати» всього 1-2 порції денного раціону. Розмір порції не повинен перевищувати 250 г.
Овочі, фрукти та цільнозернові продукти зміцнять здоров'я, а веганські дієта знизить ризик серцевих захворювань, діабету другого типу,
4. Уважне вивчення складу продуктів.
Уважно вивчайте етикетки продуктів: в їхньому складі не повинно бути желатину (його виготовляють із кісток тварин). Пам'ятайте, що й веганство може бути шкідливим, якщо вибирати продукти з хімічними добавками, що поліпшують їх смак або аромат.
Кондитерський відділ краще проходити: нерідко харчові компанії не пишуть усіх продуктів, що входять до складу кондитерських виробів, а внаслідок наявності значної частини нюансів розібратися в усіх тонкощах солодкої індустрії-гіганта не вийде, це вимагає спеціальних знань та значного досвіду.
Алкоголь зі свого раціону доведеться виключити, або звертати увагу на спеціальні позначки на етикетці, що підтверджують, що це vegan-продукт. Під час ферментації алкоголю використовують продукти тваринного походження.