Будь лучше чем вчера

Що купувати на українських маркетах у січні

1128 просмотров 0 комментариев
1802_Kimchi-Stew-With-Tofu-And-Meatballs_002-1.jpg

У січні день ще не помітно збільшився за своєю тривалістю; ще меншою стала кількість фруктів та овочів на локальних українських ринках. Які продукти харчування додати до свого раціону в цей період? Обираємо головні продукти січня для відновлення порції вітамінів в організмі в холодні січневі дні разом із body.com.ua!

Брюссельська капуста

Краще купувати свіжу брюссельську капусту. Ретельно обирайте качани: вони мають бути маленькими й щільними за своєю структурою, без жодних плям.

На що багата? Брюссельська капуста багата на фолієву кислоту, калій, вітамін C.

Що готувати? Можна приготувати на пару, не довівши до готовності, а потім злегка посмажити до повної готовності та подати з домашнім вершковим соусом, сметаною середньої жирності, гарбузовим обсмаженим чи сирим насінням, пелюстками м’якоті кокосу й рожевою гімалайською сіллю. Ще одна чудова ідея для перекусу чи повноцінного прийому їжі – салат із охолодженими качанами брюссельської капусти.

Авокадо

У зимовий період, коли переважна більшість звичних нам рослинних інгредієнтів відсутня, а шкірі потрібне додаткове зволоження зсередини у вигляді корисних жирів, авокадо перетворюється на справжнього й незмінного рятівника ситуації.

Добрий авокадо обов’язково не має плям, характерного світло-жовтого відтінку. Кісточка має легко відділятися від плода. Якщо авокадо потрапилися недостатньо стиглі, залиште їх на кілька днів у паперовому пакеті на кухні чи в будь-якому іншому приміщенні в кімнатній температурі.

На що багатий? Світло-жовтий плід багатий на вітаміни групи B, калій, поліненасичені кислоти.

Що готувати? Гуакамоле, корисний тост із цільнозернових хлібців чи чорного хлібу з насінням та запашним тмином, веґанський шоколадний пудинг.

Хурма

Хурма – багатофункціональний продукт, що має широкий спекттр використання! Самодостатній, плід можна з’їсти як окремо, так і зробивши з нього смузі чи десерт.

На що багата? Хурма відома високим вмістом йоду, калію, бета-каротином.

Що готувати? Зробити з хурми смузі, додати до вранішнього йогурту (зверніть увагу, що кисломолочні продукти входять до списку нерекомендованих до вживання в якості першого прийому їжі, про що ми писали раніше. Краще приготуйте такий йогурт між сніданком та обідом).

Ківі

Правильно вибраний ківі стиглий, утім не занадто м’який, без жодних плям на шкірці. Добре вимитий плід можна їсти зі шкіркою – це додаткова порція клітковини.

На що багатий? Серед багаточисельних переваг цього кислуватого фрукту – високий вміст магнію. До речі, ківі містить більше вітаміну C, аніж лимони, апельсини чи інші цитрусові. Щоденна норма вітаміну C  гарантовано зібрана… у двох ківі.

Що готувати? Додайте ківі до фруктового салату, смузі чи йогурту. Спробуйте приготувати чіа пудинг шарами, додавши зокрема й ківі.

Червона калина

Червона калина асоціюється в нас із левовою долею вітаміну C. Її ягоди ефективно боряться з ангіною, тонзилітом та запаленням легень, а також знижують артеріальний тиск та активує механізм відновлення крові.

Червона ягода протипоказана вагітним та людям із захворюваннями нирок.

На що багата? Калина сконцентрувала в собі цілі запаси вітамінів C, P, E, пектину, дубильних речовин та органічних кислот.

Що готувати? Чай із перетертою калиною з невеликою кількістю цукру, що врятує під час зимової застуди чи дещо послабить хворобливі менструації.  

Мандарини

Здається, перші місяці зими наскрізною ниткою прописані мандаринами; цитрусові створюють новорічно-різдвяну атмосферу та є найулюбленішими серед інших у дітей.

Мандарини знижують ризик ожиріння, захищають від діабету, виводять з організму залишки важких металів, покращують стан зубів та кісток.

Під час вибору й купівлі цитрусових особливо зважайте на їхню шкірку – вона має бути цілою, яскравого кольору й без плям.

На що багаті? Мандарини містять вітаміни A, C, пектин (міститься в шкурці й білій мембрані м’якоті), каротиноїди, лимоноїди, флавони та магній, чому й позитивно впливають на центральну нервову систему.

Що готувати? Додавати до ранкової вівсянки, смузі, фруктових салатів та десертів.

Ферментовані продукти

Рецепти ферментованих продуктів знаходять ще в стародавніх літописних джерелах часів зведення Великої Китайської стіни. Квашена капуста, до прикладу, – не істинно російський продукт: ще задовго до росіян її уживали в їжу на територіях Китаю та Кореї. Щоправда, китайський рецепт здатен здивувати: там капусту квасили… у білому вині.

Пробіотики, що містяться в квашеній капусті, огірках та кімчі, позитивно впливають на травлення й зміцнюють послаблений у зимовий період імунітет. Єдина умова – не надавайте перевагу занадто соленій продукції.

На що багаті? Квашена капуста має високий вміст вітаміну C, що зміцнює імунітет та перешкоджає старінню кліток та тканей. Ферментовані продукти багаті на вітаміни групи B, вітаміни K та U, йод. Продукти попереджають появу захворювань шлунку й травневої системи, позбувають дисбактеріозу, знімають симптоми хронічного гастриту.

Оставить комментарий

Ваш email не будет опубликован