Будь лучше чем вчера

Головні спеції зими

154 просмотров 0 комментариев
healthy-spices-1801p100_0.jpg

Цілющі прянощі, здатні створювати магію

Чи помічали ви, як наповнює теплом вранішню вівсянку дрібка кориці? Як підкреслює ніжний смак авокадо мелений перець чи чилі?

 

Лікар-аюрвед Васант Лад наголошував, що правильно дібрані спеції здатні зміцнити базову енергію тіла та розуму, покращивши в цей спосіб не лише засвоєння їжі, а й засвоєння життєвого досвіду.

 

У світі існує близько 35 000 рослин із цілющими властивостями, до яких зверталися у власних працях ще Діоскорид (його праця Materia Medica), індійські лікарі (Чарака та Сушрута) й тибетські монахи (праця «Чжуд-Ши»). Саме вони наголошували на дивовижному ефекті однієї дрібки меленого перця на роботу настільки складного механізму, як організм людини.

 

«Медицина – це мистецтво наслідувати цілющий вплив природи»

Гіппократ

 

Прянощі люди почали використовувати у приготуванні страв та напоїв іще до використання солі. Спеції збільшували термін придатності продуктів, їм також притаманні бактерицидні властивості, про що писали ще цілителі зі Сходу часів стародавніх цивілізацій. До 18 ст. спеції вважали ознакою розкошів та засобом накопичення капіталу, аж доки вони не стали доступними в усьому світі.

Що таке прянощі за своєю суттю?

Прянощі – це здебільшого корені, насіння чи кора рослин, що ввібрали високий відсоток ефірної олії.

Користь прянощів

Користь прянощів неодноразово висвітлювали в наукових працях. Так, у науковій статті підкреслений позитивний вплив спецій на кислотно-лужну середу та зіставлено їх із хімічними антисептиками та іншими ненатуральними альтернативами.

Деякі зі спецій допомагають подолати синдром Альцгеймера, хвороби серця, артрит та діабет з огляду на високий вміст у них антиоксидантів.

Які спеції варто додати до свого щоденного раціону:

____Кориця____

Кориці характерні протизапальні властивості; вона чудово очищує печінку та сечогінну систему, регулює рівень цукру в крові (з огляду на це її рекомендують вживати любителям солодкого).

Зважайте на е, що кориця містить токсичну речовину кумарин, тому її вживання потрібно дозувати. Обирайте цейлонську корицю, у ній вміст токсичної речовини нижчий за вміст в аналогах з інших частин Азії.

____Куркума____

Чи бачили ви колись в українських – і е тільки – кав’ярнях навомодне куркума-лате (golden milk)? Куркума віднещодавна припинила бути часточкою індійської кухні, у певну мить перетворившись на мейнстрім.

Куркумі характерні протизапальні властивості, а наукові дослідження виявили її здатність боротися з раковими клітинами.

____Зіра____

Зіра, або кумин згідно аюрведи поглинає токсини (ама) та пришвидшує обмін речовин. А китайській традиційній медицині спецію використовують для покращення функціонування жіночих репродуктивних органів. Додавайте зіру до хумусу чи рагу.

____Чорний перець____

Чорний перець – це найбільш розповсюджена в усьому світі спеція. Чорний перець за аюрведою очищує наші канали для руху прани. Її унікальна особливість полягає в здатності підвищувати рівень засвоєння інших спецій. Наприклад, додаючи до куркуми чорний перець, біоактивність першої спеції підвищується на 2 000%. Рекомендуємо купувати чорний перець горошком та молоти його безпосередньо перед уживанням, оскільки у вигляді порошку він швидко окислюється й втрачає свої унікальні властивості.

____Кардамон____

Кардамон родом з Індії – одна з найдорожчих після ванілі й шафрану спецій. У стародавній Азії бажаного гостя пригощали напоєм із кардамону, імбиру й інших прянощів. Кардамон покращує травлення та сприяє якісному засвоєнню їжі. А в олії кардамону міститься високий відсоток магнію та заліза.

Оставить комментарий

Ваш email не будет опубликован