Будь лучше чем вчера

Кокосова олія: «маст хев» чи неефективний мейнстрім?

1585 просмотров 0 комментариев
878.jpg

Кокосова олія – продукт багатофункційний. Його можна розташувати як на полиці в ванній кімнаті, так і серед спецій на кухні для приготування корисної випічки та десертів. Окрім цього, кокосова олійка – це універсальний засіб для зволоження шкіри, зняття макіяжу, відбілювання зубів. Утім, щоби продукт справді був корисним у використанні, потрібно знати критерії вибору та ретельно вчитуватися в окремі елементи на етикетці.

Кокосова олія: у чому її переваги?

ДЛЯ ШКІРИ

Кокосова олія – маст-хев для тих, у кого суха шкіра. Олійка усуває запалення, пом’якшує, зволожує та відновлює шкіру, запобігаючи появі тріщинок чи подразнень. Добре використовувати кокосову олію для усунення пігментації. Окрім цього, кокосова олія має широкий спектр інших дій: це протигрибковий, противірусний, антибактеріальний та протизапальний засіб. Кокосову олію можна використовувати в боротьбі з грибковими захворювання шкіри й нігтевої пластини, при дерматофітозі й мікозі, у боротьбі з дерматитами та екземами. Олія сприяє загоєнню ран, місць укусів комах, лікуванню акне та відновленню ділянок із синцями.

ДЛЯ ВОЛОССЯ

Кокосова олія – диво-засіб в оновленні волосся чи догляді за ним. Вона покращує зовнішній вид волосся, надає йому блиск, підвищує еластичність та м’якість, зміцнює волосяну цибулину й перешкоджає випадінню волосся. Не зайвим буде використання олійки володаркам чи володарям ламкого волосся, лупи, а також тим, у кого волосся схильне до посічення (у цьому випадку рекомендуємо робити спеціальні маски для волосся на базі кокосової олії та гліцерину, а також поєднуючи декілька видів олії).

ДЛЯ ОБЛИЧЧЯ

Кокосова олія може бути використана в процесі зняття макіяжу. Вона чудово розчиняє косметику, легко її знімаючи. Для цього необхідно нанести невелику кількість олії на спонж чи ватний тампон та потримати його кілька секунд на шкірі. Опісля використайте звичайний засіб для вмивання.

ДЛЯ ЗУБІВ

В Індії упродовж тисячі років використовували процедуру, що отримала назву oil pulling. Її сутність полягає в полосканні ротової порожнини кокосовою олією приблизно 3-5 хвилин відразу після пробудження. Олія бореться з бактеріями завдяки вмісту лаурінової кислоти. Ця процедура – чудова профілактика карієсу й природній, безпечний спосіб відбілювання зубів.

У КУЛІНАРІЇ

Кокосову олію використовують у кулінарії завдяки здатності витримувати високі температури. Відтак, її можна використовувати під час смаження, додавати в овочі для подальшого їх запікання в духовій шафі – олія надає овочам приємного вершкового смаку. Дедалі частіше можна натрапити на рецепти веґетаріанської та веґанської випічки чи raw-десертів, де фігурує кокосова олія. Останнім вона допомагає тримати форму. 

Найбільше кокосова олія «пасуватиме» до уже згаданих вище випічки, десертів, овочевих страв, морепродуктів, заправок для салатів, каш та напоїв. Єдина умова: обирайте саме харчову кокосову олію, яка не виділятиме під час термічної обробки канцерогенів.

Продукт позитивно впливає на травлення, нормалізуючи його, бореться з запаленнями стінок кишківнику й шлунку.

Як правильно вибрати кокосову олію?

Користь олії залежить більшою мірою від шляху її виготовлення. Кокосову виготовляють методом пресування з висушеного білого «тіла» горіха – м’якоті кокоса копра. Пресування може бути холодним чи гарячим. Саме перший спосіб виготовлення, попри складність технології та більші витрати, дозволяє зберегти максимальний об’єм корисних властивостей продукту. Олія холодного віджиму, або ж extra virgin проходить лише механічну фільтрацію, при цьому має слабко виражений запах.

Олію холодного пресування рідше побачиш на полицях магазинів – такий спосіб виготовлення продукту дозволяє видобути лише 10%  від усієї олії, що міститься в м’якоті горіха.

Як виглядає кокосова олія

Олія кокоса, яку зберігають за кімнатних температурних умов, має вигляд густої біло-кремової рідини чи твердих шматочків. Рідкою та прозорою стає під час нагрівання до 26 градусів і вище.

Читайте етикетку

У 100 г хорошої кокосової олії міститься 87 г насичених жирів та 0 холестерину. Варто також відзначити, що насичені жири в складі олії відрізняються від насичених жирів тваринного походження: на відміну від других, вони легше засвоюються організмом. Відразу потрапляючи зі шлунку в печінку, насичені жири з кокосової олії відразу перетворюються на джерело енергії та переходять у кетонові тіла, допомагаючи в деяких захворюваннях ЦНС.

Оставить комментарий

Ваш email не будет опубликован