Будь лучше чем вчера

Матча: чому ним варто замінити традиційну каву

1975 просмотров 0 комментариев
howto-matcha.jpg

Японський порошковий зелений чай матча має багату й тисячорічну історію та характеризується унікальним складом. Багато сторіч тому порошок використовували тільки під час японських традиційних чайних церемоній, настоюючи його класичним методом. Сьогодні ж матча – це модний тренд, підхоплений велнес-коучами та багатьма кав’ярнями не лише зарубіжжя, а й України.

Матча: із чого виготовляють

Для виготовлення порошкового чаю, або пудри використовують тільки листя, яке дрібнять на кам’яних жорнах; стебла й прожилки ретельно видаляють з метою збільшення концентрації потужного детоксиканту хлорофілу.

Збір відбувається наприкінці весни чи на початку літа. За два тижні до збирання врожаю кущі затінюють, аби зберегти від потрапляння на них прямих сонячних променів. Цей захід дозволяє листям набути насиченого темно-зеленого кольору, зберегти свіжість, та підвищує вміст у них амінокислот.  Після збору врожаю листя обробляють парою, висушують, видаляють прожилки та стебла. Кінцевий етап виготовлення до транспортування продукту – його подрібнення до стану пудри. Важливими також є умови зберігання порошкового чаю: так, упаковка має бути герметичною, а сам чай необхідно зберігати в темному й прохолодному місці.

  • Найвищі сорти матча, представлені на ринку, – це перший збір листа японського чаю. Вони мають більш насичений аромат та солодший смак.
  • Нижчим сортам характерні менш насичені аромат та смак, їх збирають пізніше.

Порошок преміальної якості, або церемоніальний матча виготовляють лише на плантаціях, розташованих у Японії.

Смак та аромат японського порошкового чаю

Смак матча важко сплутати зі смаком іншого чаю завдяки притаманній лише йому солодкуватості й легкої гірчинки.

Аромат поєдную в собі 2 складові: свіжість скошеної влітку чи навесні трави й легкість морського бризу в теплий період року. Чай хорошої якості має бути абсолютно натуральним: штучні ароматизатори «пригнічують» його природні характеристики.


Збитий у напій порошок створює суспензію та характеризується непрозорістю.


Чому так варто полюбити матча?


1 Краще, ніж просто кава

Порошковий зелений чай прийнято вважати найкращою, здоровою альтернативою типовим кавовим напоям. Порівняйте:

  • 1 чайна ложка матча одного з вищих сортів містить 68 мг кофеїну;
  • 1 чайна ложка заварної кави містить 100-200 мг кофеїну.

Японський чай характеризується насиченим хімічним складом, що сприяє сповільненому поглинанню організмом кофеїну з матча. У такий спосіб бадьорість після випитого напою гарантована впродовж 6-8 годин.

  • На противагу матча, ефект бадьорості після випитої кави триватиме близько 20-30 хвилин.


2 Натуральний антиоксидант

Матча має в своєму складі високе число природніх антиоксидантів катехінів, що захищають клітини від пошкоджень та характеризуються потужними протионкологічними властивостями.

  • Зелений чай містить у 137 разів менше катехінів, аніж вищі сорти японського чаю матча.

3 Захисник печії

Порошок матча забезпечує профілактику хвороб печінки. За умови регулярного споживання напою на основі японського чаю знижується вміст ферментів, що сприяють пошкодженню цього органу.


4 Підвищення уваги та концентрації

Підвищенню концентрації та збільшенню активності альфа-хвиль у відділах головного мозку, що знижує негативний вплив факторів стресу, сприяє з’єднання L-theanine.


5 Матча як помічник у схудненні

Чимало біододанків, спрямованих на зниження загальної маси тіла, містять у своєму складі екстракт цього чаю. Матча пришвидшує метаболізм та процес спалення жиру приблизно на 17% за умови дотримання правил здорового харчування й помірного та регулярного фізичного навантаження.

Як приготувати матча

Для приготування японського чаю варто придбати традиційний посуд: керамічну чашу чаван, бамбуковий вінчик часен та бамбукову мірну ложечку чашаку. Для пудри хорошого чаю має бути характерним зелений колір. Запах – як молодий чайний лист високої якості.

Необхідна для приготування температура води має дорівнювати 80 градусам.

2 способи настоювання чаю:

  1. Міцний чай койтя. Саме таким способом заварюють чай під час традиційних чайних церемоній у Японії. 4 г пудри чаю матча заливають 50 мл води вказаної температури та повільними рухами перемішують. Чай має бути густим і тягучим, зі сладкувато-терпким смаком.
  2. Слабкий чай усутя. Такий спосіб настоювання чаю – це типова сторінка з життя японців, позбавлена формальностей, але не без чаю та насолоди від сповільнених та спокійних розмов за чаваном зеленуватого напою. Для приготування слабкої версії матча візьміть 2 г порошку й 80 мл води. Суміш збивають часеном до однорідності й негустої консистенції.

Кілька настанов та порад щодо споживання

  1. Попередньо чаван чи посуд для приготування напою прогрівають та ретельно висушують.
  2. Матча випивають разом із порошком – у такий спосіб корисний вплив японського чаю на організм значно підсилюється.

Готуємо класичний матча лате

У кав’ярнях особливою популярністю користуються лате й капучіно, приготовлені на базі порошкового чаю та рослинного молока. Соєве – найбільш уживане, утім не меншою популярністю користується й мигдалеве. Ви можете дібрати будь-яке рослинне молоко відповідно до власних уподобань, або замінити його тваринним.

Рецепт класичного матча лате

Інгредієнти:

  • 2 г порошкового чаю матча;
  • 25-30 мл води температурою 70-80 градусів;
  • 150 мл молока за смаком.

  1. 2 г порошкового чаю (= 2 повним традиційним японським ложечкам) заливаємо 25-30 мл води, нагрітої до температури 70-80 градусів.
  2. Збиваємо матча швидкими зигзагоподібними рухами до однорідності.
  3. У пітчері збиваємо 150 мл рослинного чи тваринного молока до стану стійкої піни. Зважайте, що t молока не має перевищувати 75 градусів.
  4. Молочну піну вливаємо в матча.

Оставить комментарий

Ваш email не будет опубликован