Будь лучше чем вчера

Не зупиняйся, біжи!

1875 просмотров 0 комментариев
dontstoprun.jpg

Марі Карачина про харчування перед забігом та після нього, підготування до забігу, про перші рекорди, перший офіційний забіг та висновки, яких вона дійшла в процесі тренувань. За книгою авторки "Never Stop".

Продовжуємо публікувати основні фрагменти з книжки Марі Карачиної "Never Stop", що вийшла друком у «Видавництві Старого Лева».

Авторка – фітнес-тренер, засновниця спортивного клубу для дівчат Skinny&Strong, що базується в Києві, спортивний консультант, блогер, амбасадор New Balance, учасниця марафонів та півмарафонів у Москві, Брюсселі, Стокгольмі, Чикаго, Сан-Франциско, Нью-Йору та інших містах.

Марі розкриває карти й свої подальші плани: тренувати людей в усьому світі, а також пробігти всі 6 марафонів World Marathon Majors (станом на осінь 2018-го року Марі Карачина пробігла вже три).

Авторка про харчування

Марі у виборі продуктів харчування посилається суто на індивідуальний підхід. Сама авторка обирає те, що їсти до та після тренування за трьома методами:

  1. Тестування.
  2. Перелік.
  3. Відсутність правил.

Важливо відчувати власний організм та доходити висновків залежно від самопочуття після вживання тієї чи тієї їжі.

Цікавим є формування переліку продуктів зі споживчого кошику відповідно до поділу на нейтральні, погані та вдалі. Нейтральними продуктами прийнято вважати ті, які не викликають жодного дискомфорту та не сприяють збільшенню ваги, вдалі – які дуже подобаються та не є шкідливими для конкретної людини. Поганими можуть бути навіть ті продукти, які вважають корисними, утім вони спричиняють дискомфорт у випадку вашого організму.

«Припустимо, авторитетне джерело каже, що смузі корисні: у них багато вітамінів, мінералів та інших речовин. Ви починаєте харчуватися подрібненою селерою зі шпинатом, але вас нудить після смузі, не подобається процес його приготування, турбує постійне здуття живота тощо. Але ви наполегливо продовжуєте їх пити, сварячи себе за недостатню мотивацію і лінь. Так не буде прогресу».

Марі про підготування до забігів

Тим, хто ніколи не брав участь у марафонах чи півмарафонах, авторка радить дотримуватися таких правил:

  1. Не реєструватися безпосередньо в день забігу. У протилежному випадку можна спізнитися й не зареєструватися взагалі, або ж довго стояти в черзі на отримання стартового номеру.
  2. Усі необхідні під час забігу речі необхідно підготувати з вечора. Що може знадобитися окрім форми? Пристрій для підрахунку часу й кілометражу дистанції, телефон із додатком, пульсометр, окуляри, гумки чи шпильки для волосся тощо. Речі бажано розкласти по кишенях або подбати про сумку, що фіксується на поясі. До підготування також належить закріплення стартового номеру на футболці, у якій ви збираєтеся бігти.
  3. Марі не радить обирати нові кросівки. Надайте перевагу тому взуттю, у якому ми вже бігали та в якому почувалися комфортно.
  4. Врахуйте додатковий час на паркування, якщо вирішили їхати на місце проведення забігу автомобілем. Трасу швидше за все перекриють, отож вам доведеться шукати місце, де лишити своє авто.
  5. Поснідайте. Оберіть вуглеводну їжу орієнтовно за годину до початку забігу. Вівсянка, банани, цільнозернові тости чи хлібці із додатками. Не пийте алкоголь напередодні забігу. Вживайте трохи більше їжі за кілька днів до цього, утім не забувайте про комфортні та корисні для вас продукти.
  6. На старті намагайтеся стати збоку від натовпу – інакше після оголошення початку довго протискатиметеся крізь натовп бігунів.
  7. До старту розімніться або здійсніть коротку пробіжку.
  8. І чи не головне: не розчаровуйтеся, якщо не дістанетеся фінішу за запланований час.

Перший забіг

Свій перший забіг Марі Карачина здійснила в травні 2012-го, у віці двадцяти п’яти років. Відчуваючи всередині себе порожнечу, майбутня тренерка «отримала можливість пізнати себе», взявши участь у «Пробігові під каштанами», що пройшов у Києві. Це був перший офіційний забіг дистанцією в 5 кілометрів… це вже потім Марі поставила свій перший рекорд, коли пробігла 10 км за 43 хвилини під час нічного забігу в Москві… це вже пізніше за склом ілюмінатора височіли хмарочоси Нью-Йорку, це вже пізніше вона бігла разом з іншими, а гроші, отримані за реєстрацію, спрямували на лікування людей із травмами спинного мозку (ідеться про віденьский забіг «Wings For Life» 2016-го року. – Прим. авторки)… Це вже потім їй додаватимуть сили й мотивації «кожний крок, кожний піднятий кілограм, кожний скинутий кілограм, кожна нова медаль, кожний новий забіг…». А поки – перший офіційний забіг, коли Марі казала про себе «Слабачка, слабачка, слабачка», бо не могла бігти вгору по бруківці.

Марі про помилки, яких припустилася під час першого в житті марафону

Так, авторка книги зізнається, що, певно, як і всі інші марафонці-початківці, вона також припускалася помилок. Утім, цей досвід змусив її переглянути власні принципи, десь приструнити свої амбіції та бажання «витиснути із себе максимум» й бігати за швидкістю. Серед них, зокрема, є такі:

  • бігати на комфортній швидкості;
  • зайнятися крос-тренінгом;
  • додати кросфіту.

«Я зрозуміла, що якщо хочу продовжувати бігати, то потрібно зменшити оберти і бігти задля іншої мети або задля фану. Я не хотіла когось обганяти, а прагнула бігати на комфортній швидкості скільки зможу і намагатись покращувати результат в міру власних можливостей».

Never stop.

Оставить комментарий

Ваш email не будет опубликован